Ime enote: Radovljica - Cerkev sv. Petra

župnijska cerkev, sv. Peter
Tekstualni opis enote:
Vzhodni rob naselja zaključuje gotska dvoranska cerkev z izstopajočim zvonikom baročne zasnove in neogotsko kapo. Oprema v cerkvi je novejša.
Datacija enote:
druga četrtina 13. stol., 1263, zadnja četrtina 15. stol., 1490-1495, prelom 19. stol. in 20. stol., 1890, 1908
Avtor(ji):
Mojster kranjskega ladijskega oboka / Kranjsko-škofjeloška stavbarska delavnica (gradbenik; 2/2 15. stol.), Simon Ogrin (slikar; 1894)

Naselje: RADOVLJICA
Občina: RADOVLJICA
Na vzhodnem robu srednjeveškega jedra, na pomolu in ob gradu ter obrambnem zidu in župnišču.

Območna enota: ZVKD Kranj

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi starega mestnega jedra Radovljice za kulturni in zgodovinski spomenik, Uradni vestnik Gorenjske, št. 11/87-160