Ime enote: Ljutomer - Cerkev sv. Janeza Krstnika
  Fototeka INDOK: 1995, Jon Grobovšek

župnijska cerkev, obzidje, križev pot, sv. Janez Krstnik
Tekstualni opis enote:
Gotska cerkev z bogato kamnoseško okrašenim prezbiterijem in zvonikom je bila 1688-90 spremenjena v triladijsko baročno cerkev po načrtih J. Schmerlauba. Vzidani renesančni nagrobniki, bogata baročna oprema (Holzinger). Baročno obzidje z vhodoma.
Datacija enote:
14. stol., prva četrtina 15. stol., zadnja četrtina 17. stol., 1688-1690, zadnja četrtina 19. stol., 1885
Avtor(ji):
Jakob Schmerlaib (arhitekt; 1688-1690), Jožef Hoffer (arhitekt; 1735-1736), Vincentus Cumini (kipar; 1596), Giacomo Brollo (slikar; 4/4 19. stol.), Franjo Horvat (slikar; 1901), Anton Čeh (slikar; 1922)

Naselje: LJUTOMER
Občina: LJUTOMER
Cerkev stoji na vzpetini nad Miklošičevim trgom.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena v občini Ljutomer, Uradno glasilo Občine Ljutomer, št. 1/2008, 2/2010-10