Ime enote: Ljubljana - Trgovina Urbanc
  Fototeka INDOK: 1997, Miran Kambič

palača, veleblagovnica
Tekstualni opis enote:
Secesijska palača F. Sigmundta, zgrajena 1903 kot prva trgovina po vzoru evropskih veleblagovnic z enotnim prodajnim prostorom v pritličju in monumentalnim stopniščem povezanim z galerijo v nadstropju. Notranjost v slogu belgijskega art nouveauja.
prva četrtina 20. stol., 1902-1903, prva četrtina 21. stol., 2009-2010
Restavratorski center ZVKDS (; 2009-2010), Fredrich Sigmundt (arhitekt; 1902-1903)

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Trubarjeva cesta 1, Prešernov trg 4B. Vogalna stavba stoji ob robu Prešernovega trga v izteku Miklošičeve in Trubarjeve ceste.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi ... Šempeterskega, Poljanskega in Karlovškega predmestja za kulturni in zgodovinski spomenik ter naravno znamenitost, Ur.l. RS* (16.03.1990-20.06.1991), št. 18/90-942, 27/91-1211