Ime enote: Stari trg pri Slovenj Gradcu - Cerkev sv. Pankracija
  Fototeka OE Maribor: 2000, Srečko Štajnbaher

Tip enote: sakralna stavbna dediščina
župnijska cerkev, grajska kapela, zvonik, svete stopnice, tabor, steber
Tekstualni opis enote:
Z obzidjem obdana arhitektura, posledica prepleta utrdbene in sakralne stavbne strukture. Sestoji iz dvoranske kapele iz okoli 1240, katere križnorebraste oboke podpira marmorni rimskodobni steber, zvonika iz 17. stol. in svetih stopnic iz 18. stol.
Datacija enote:
rimska doba, druga četrtina 13. stol., prva polovica 16. stol., druga polovica 17. stol., 1669, 1690-1695, 18. stol.
Avtor(ji):
Janez Jurij Mersi (kipar; 2/2 18. stol.), Anton Josef Lerchinger (slikar; ok. 1770), Janez Andrej Strauss (slikar; 2/2 18. stol.)

Naselje: SLOVENJ GRADEC
Občina: SLOVENJ GRADEC
Lokacija:
Cerkev stoji severno nad naseljem Stari trg, na vrhu razglednega griča Grad nad Slovenj Gradcem (Grajski grič).

Območna enota: ZVKD Maribor

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju Mestne občine Slovenj Gradec, Ur.l. RS, št. 26/2016-1060