Ime enote: Železniki - Trško naselje
  Fototeka INDOK: 1992, Stane Klemenc

Zvrst dediščine: naselja in njihovi deli
Tip enote: naselbinska dediščina
Obseg enote: območje
trško jedro, fužinarsko naselje
Tekstualni opis enote:
Naselje, formirano v 14. stol. z naselitvijo fužinarjev iz Furlanije v dolini Selške Sore. Trške pravice je dobilo 1575 in z železarstvom doseglo vzpon v 17. stol., ko se je izoblikoval tudi njegov tloris, sestavljen iz Racovnika, Trnja in Na Plavžu.
Datacija enote:
druga četrtina 14. stol., 1348, zadnja četrtina 16. stol., 1575, 17. stol., zadnja četrtina 18. stol., 1796, prva četrtina 19. stol., 1822
naselja in njihovi deli

Naselje: ŽELEZNIKI
Občina: ŽELEZNIKI
Železniki ležijo v Selški dolini.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi starega jedra Železnikov za urbanistični in kulturni spomenik, Ur.l. RS* (16.03.1990-20.06.1991), št. 20/90-1078, 25/90 (popravek), 75/2011-3221, 38/2012-1665