Ime enote: Ljubljana - Moderna galerija
  Fototeka INDOK: 2001, Miran Kambič

galerija
Tekstualni opis enote:
Po letu 1936 načrtovan in do leta 1948 zgrajen objekt arh. E. Ravnikarja je prvi namensko grajen in ohranjen moderen galerijski prostor. Funkcionalistična, podkletena zgradba ima v nadstropje dvignjen centralni del.
sredina 20. stol., 1940-1951, zadnja četrtina 20. stol., 1988-1993
Avtor(ji):
Edvard Ravnikar (arhitekt; 1936-1948), Matija Bevk (arhitekt; 2009), Vasa J. Perović (arhitekt; 2009)

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Cankarjeva cesta 15, Tomšičeva ulica 14. Moderna galerija stoji na vzhodnem robu Tivolija ob Prešernovi cesti, v izteku Cankarjeve ceste in sega do Tomšičeve ulice.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Lj. Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto, Ur.l. RS, št. 60/93-2193, 105/2008-4510