Ime enote: Podsmreka pri Višnji Gori - Grad
  Fototeka OE Ljubljana: 2014, Sabina Ravnikar

Zvrst dediščine: stavbe s parki in vrtovi
dvorec s parkom
Tekstualni opis enote:
V 18. in 19. stol. prezidana nadstropna stavba s tlorisom v obliki črke E z notranjima dvoriščema in vodnjakom (1799). Ohranjene kamnite arkade, profilirane preklade nad okni, stavbno pohištvo, peči. Ob gradu je bil park, kasneje sadovnjak.
17. stol., 18. stol., 1799, 19. stol.
stavbe; stavbe s parki ali z vrtovi

Naselje: PODSMREKA PRI VIŠNJI GORI
Občina: IVANČNA GORICA
Lokacija:
Podsmreka pri Višnji Gori 2. Dvorec stoji na robu terase nad magistralno cesto Ljubljana-Zagreb vzhodno od vasi Podsmreka pri Višnji Gori. Na zahodni strani je ostanek parkovne ureditve.

Vrsta spomenika neznano
Akt razglasitve:
Odločba: Grad Podsmreka pri Višnji gori, zbirka orožja in notranja oprema so državno zaščiteni spomeniki kulturnozgodovinskega pomena, odločba, št. 299/46-I/6