Ime enote: Vinje pri Moravčah - Domačija Vinje pri Moravčah 1
  Fototeka OE Kranj: 2009, Tjaša Rotar

Obseg enote: skupina objektov
Tipološka gesla enote:
gručasta domačija, gospodarsko poslopje, svinjak, toplar, drvarnica, vodna žaga, vodni mlin, rake, razpelo
Tekstualni opis enote:
Domačijo sestavljajo spodaj zidana zgoraj lesena žaga, ki še obratuje, s stanovanjskimi prostori in mlinom z mlinskimi napravami in rakami, spodaj zidano zgoraj leseno gospodarsko poslopje, zidani svinjaki, toplar z letnico 1896 in lesena drvarnica.
prva polovica 19. stol., zadnja četrtina 19. stol., 1896

Naselje: VINJE PRI MORAVČAH
Občina: MORAVČE
Lokacija:
Vinje pri Moravčah 1. Domačija stoji na levem bregu potoka Drtijščica, južno pod naseljem Vinje, vzhodno od razvalin gradu Rožek in severno od cerkve sv. Mohorja.

Območna enota: ZVKD Kranj