Ime enote: Kropa - Cerkev sv. Lenarta
  Fototeka OE Kranj: 2009, Bernarda Jesenko Filipič

župnijska cerkev, sv. Lenart
Tekstualni opis enote:
V jedru gotska cerkev je bila povečana 1694, barokizirana 1768 in podaljšana 1862. Prezbiterij in ladja s kapelama sta banjasto obokana (poslikal M. Bradaška 1900-01). Baročni oltarji so delo P. Žiwobskega, slike Layerja, Kobilce, Langusa in drugih.
Datacija enote:
zadnja četrtina 15. stol., 1481, zadnja četrtina 17. stol., 1694, tretja četrtina 18. stol., tretja četrtina 19. stol., 1862, 1868
Peter Žiwobski (kipar; zadnja četrtina 18. stol.)

Naselje: KROPA
Občina: RADOVLJICA
Lokacija:
Cerkev s starim delom pokopališča stoji kot dominanta na severozahodnem obrobju trškega jedra Kropa, na pobočju Jelovice, ob pokopališču.

Območna enota: ZVKD Kranj

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena v občini Radovljica, Uradne objave (Deželne novice), št. 123/2010-6, Uradne objave Občine Radovljica, št. 132/2010-8 (popravek)