Ime enote: Lučine - Cerkev sv. Vida

župnijska cerkev, sv. Vid
Tekstualni opis enote:
Cerkev s pravokotno ladjo s stranskima kapelama in triosminskim prezbiterijem, zgrajena v historicističnem slogu na mestu podrte gotske cerkve. Načrt je s pomočniki izdelal Anton Jeblinger (1897), zidarska dela pa je opravil Peter Bevk (1898-99).
pozni srednji vek, zadnja četrtina 19. stol., 1897-1899
Avtor(ji):
Anton Jeblinger (arhitekt; 1897-1899), Majda Nerima (arhitekt; 1967), Peter Bevk (gradbenik; 1897-1899), Matija Bradaška (slikar; 1897-1899), Franc Kramer (slikar; 1897-1899), Josip Grošelj (oblikovalec notranje opreme; 1897-1899)

Naselje: LUČINE
Občina: GORENJA VAS-POLJANE
Cerkev stoji sredi pokopališča v vzhodnem delu vasi.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi cerkve sv. Vida v Lučinah za kulturni spomenik lokalnega pomena, Ur.l. RS, št. 30/2008-1095