Ime enote: Komenda - Grad
  Fototeka OE Kranj: 2015, Bernarda Jesenko Filipič

Tip enote: profana stavbna dediščina
Obseg enote: skupina objektov
grad, hlev, gospodarsko poslopje, vodnjak, lipa, komenda
Tekstualni opis enote:
Nadstropen štirtrakten grad z notranjim dvoriščem nepravilnega tlorisa, zgrajen kot upravni del komendature malteškega viteškega reda (podrejen od 13. stol. do 1799). Prezidan v 18. stol. in 1909. Pripadajoči hlevi, dve mogočni lipi in vodnjak.
Datacija enote:
13. stol., zadnja četrtina 15. stol., 1499, sredina 18. stol., 1751, prelom 19. stol. in 20. stol. 1872, 1894, 1909, sredina 20. stol. 1944

Naselje: KOMENDA
Občina: KOMENDA
Lokacija:
Glavarjeva cesta 114. Grad in poslopja stojijo na severnem robu vasi Komenda, severozahodno ob cerkvi sv. Petra v Komendi.

Območna enota: ZVKD Kranj