Ime enote: Koper - Pretorska palača
  Fototeka INDOK: 1988, Jože Gorjup

Tip enote: profana stavbna dediščina
mestna palača
Tekstualni opis enote:
Reprezentančna enonadstropna palača združenih iz dveh starejših stavb v 15. stol. Na pročelju številni grbi, napisne plošče, kvadrifora in kamnito stopnišče. Celota ohranja beneško-gotski značaj.
Datacija enote:
tretja četrtina 13. stol., 1269, 14. stol., druga polovica 15. stol., tretja četrtina 17. stol., 1664
Edvard Mihevc (arhitekt; 1964)

Naselje: KOPER
Občina: KOPER
Lokacija:
Titov trg 3. Z glavno fasado omejuje južno tržno stranico. Ob stolnici je osrednji objekt glavnega mestnega trga. V podhodu palače se na trg izteka Čevljarska ulica.

Območna enota: ZVKD Piran

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi posameznih nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v občini Koper, Uradne objave (Primorske novice), št. 1/93-4, 18/93 (popravek), Ur.l. RS, št. 57/2005-2522, 66/2010-3678