Ime enote: Železniki - Cerkev sv. Antona
  Fototeka OE Ljubljana: 2010, Modest Erbežnik

župnijska cerkev
Tekstualni opis enote:
Cerkev, zgrajena med 1872 - 1874 v neorenesančnem slogu na mestu 1822 pogorele predhodnice. Načrt je izdelal ljubljanski stavbni mojster Faleschini, po predlogi Štefana Šubica. V požaru 1944 je bil uničen zvonik, 1997 rekonstruiran v prvotno stanje.
Datacija enote:
druga četrtina 13. stol., 1248, 19. stol., 1822, 1872-1874, druga četrtina 20. stol., 1944, zadnja četrtina 20. stol., 1997
Avtor(ji):
Franc Faleschini ml. (arhitekt; 1874), Jože Plečnik (arhitekt; 1953), Jernej Hudolin (arhitekt; 1997), Bojan Rihtaršič (arhitekt; 1997), Franc Zajec (kipar; ok. 1874), Ljudevit Grlic (slikar; 1891)

Naselje: ŽELEZNIKI
Občina: ŽELEZNIKI
Cerkev stoji v osrednjem delu (Na Plac) Železnikov, na Trnju.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi starega jedra Železnikov za urbanistični in kulturni spomenik, Ur.l. RS* (16.03.1990-20.06.1991), št. 20/90-1078, 25/90 (popravek), 75/2011-3221, 38/2012-1665