Ime enote: Ljubljana - Kongresni trg
  Fototeka INDOK: 1941, France Stele

Zvrst dediščine: naselja in njihovi deli
Tip enote: naselbinska dediščina
trg, park
Tekstualni opis enote:
Trg s parkom Zvezda, urejen 1821 ob kongresu Svete alianse. Po zasnovi arhitekta Plečnika je bila (1928-1940) tlakovana ploščad trga, linije poti in zasaditev parka. Zgodovinsko izjemen prostor je najpomembnejša Plečnikova zasnova odprtega prostora.
prva četrtina 19. stol., 1821, druga četrtina 20. stol., 1928-1940
Avtor(ji):
Jože Plečnik (arhitekt; 1928-1940), Boris Kobe (arhitekt; sredina 20. stol.), Anton Bitenc (arhitekt; ok. 1960), Josip Costaperaria (arhitekt; ok. 1922)
naselja in njihovi deli; parki in vrtovi

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Kongresni trg s parkom Zvezda je nad levim bregom reke Ljubljanice, vzhodno ob Slovenski cesti do Šubičeve ulice.

Vrsta spomenika spomenik državnega pomena
Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena, Ur.l. RS, št. 51/2009-2500, 88/2014-3553, 19/2016-720, 76/2017-3719