Ime enote: Ljubljana - Prešernov trg

Zvrst dediščine: naselja in njihovi deli
Tip enote: naselbinska dediščina
Obseg enote: območje
trg
Tekstualni opis enote:
Tipičen nepravilen trg, ki se je razvil pred srednjeveškimi mestnimi vrati in baročno frančiškansko cerkvijo. Izravnan po porušenju obzidja 1823, preurejen in na novo obzidan ob koncu 19. stoletja. Leta 1987 preurejen po načrtih E. Ravnikarja.
Datacija enote:
srednji vek, prva polovica 19. stol., 1823, zadnja četrtina 19. stol., zadnja četrtina 20. stol., 1987
Edvard Ravnikar (krajinski arhitekt; 1987)
naselja in njihovi deli

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Trg s Prešernovim spomenikom leži na desnem bregu Ljubljanice, pred Tromostovjem. Nanj se iztekajo Čopova, Miklošičeva, Trubarjeva in Wolfova ulica.

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi urbanističnega kompleksa Prešernovega trga v Ljubljani za kulturni in zgodovinski spomenik, Ur.l. RS* (16.03.1990-20.06.1991), št. 27/91-1209