Ime enote: Piran - Cerkev sv. Jurija
  Fototeka OE Piran: 2008, Vanja Prohinar

župnijska cerkev, sv. Jurij
Tekstualni opis enote:
Na temeljih gotske triladijske cerkve zgrajena baročna dvoranska cerkev (posvečena 1637). Tempeljsko pročelje značilno za paladijansko oblikovanje. Glavni baročni oltar in šest stranskih. Lesen strop s slikami v ladji.
Datacija enote:
druga četrtina 14. stol., 1344, zadnja četrtina 16. stol., prva polovica 17. stol., druga četrtina 19. stol., zadnja četrtina 19. stol.
Avtor(ji):
Giovanni Righetti (arhitekt; 1881-1882), Alessandro Pellandi (gradbenik; 1637-1640), Bonfante Torre (kamnosek; 1601-1621), Andrea Ciprioto (kamnosek; 1637-1640)

Naselje: PIRAN
Občina: PIRAN
Lokacija:
Na slemenu vzpetine na severni strani mesta. Dostopna pot (Adamičeva ulica) poteka od nekdaj glavne mestne ulice po grebenu hriba. Ploščad okoli cerkvenega kompleksa nosijo južni in severni oporni loki.

Območna enota: ZVKD Piran

Vrsta spomenika spomenik državnega pomena
Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi Cerkve sv. Jurija, Zvonika sv. Jurija in Krstilnice sv. Janeza v Piranu za kulturni spomenik državnega pomena, Ur.l. RS, št. 81/99-3842, 129/2003-5498