Ime enote: Ljubljana - Cukrarna

Tip enote: profana stavbna dediščina
tovarna, stanovanjski blok
Tekstualni opis enote:
Monumentalna tovarniška stavba s klasicistično fasado, zgrajena za rafinerijo sladkorja po načrtih M. Pertscha (1828-1834). Po ukinitvi tovarne (1858) je bil objekt preurejen v stanovanjski blok, tu sta živela in umrla pesnika D. Kette in J. Murn.
19. stol., 1828- 1834, 1859, prelom 19. stol. in 20. stol.
Matteo Pertsch (arhitekt; 1828- 1834)

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Poljanski nasip 40, Ambrožev trg 3. Tridelna stavba stoji na desnem bregu Ljubljanice med Ambroževim trgom in Živinozdravniško ulico.

Območna enota: ZVKD Ljubljana

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi ... Šempeterskega, Poljanskega in Karlovškega predmestja za kulturni in zgodovinski spomenik ter naravno znamenitost, Ur.l. RS* (16.03.1990-20.06.1991), št. 18/90-942, 27/91-1211