Ime enote: Slovenska Bistrica - Mestno jedro
  Fototeka OE Maribor: 2001, Srečko Štajnbaher

Zvrst dediščine: naselja in njihovi deli
Tip enote: naselbinska dediščina
Obseg enote: območje
srednjeveško mesto, trško jedro, mestno jedro
Tekstualni opis enote:
Srednjeveška naselbina, formirana ob križišču cest iz štirih delov (vas Gradišče, dvor-grad, trg, cerkev), s trškimi pravicami iz 1227, kot oppidum omenjena 1310 in do 1339 obdana z obzidjem romboidne oblike (utrjeno v 16. stol.).
Datacija enote:
zadnje četrtina 10. stol., prva četrtina 12. stol., druga četrtina 13. stol., 1227, prva četrtina 14. stol., 1310, tretja četrtina 16. stol.
naselja in njihovi deli

Naselje: SLOVENSKA BISTRICA
Občina: SLOVENSKA BISTRICA
Lokacija:
Mestno jedro Slovenske Bistrice je ob stari glavni cesti Maribor-Celje, ob potoku Bistrici, pod južnimi obronki Pohorja.

Območna enota: ZVKD Maribor

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena za Občino Slovenska Bistrica, Ur.l. RS, št. 23/2013-852, 17/2014-565, 55/2015-2342, 62/2017-2961