Ime enote: Stična - Samostan Stična

Tip enote: sakralno profana stavbna ded.
Obseg enote: območje
samostan
Tekstualni opis enote:
Romanski cistercijanski samostan, preurejen v renesančnem, baročnem in kasnejših obdobjih, z ohranjeno funkcijo in Slovenskim verskim muzejem. Ob cerkvi je križni hodnik z bivalnimi poslopji. Območje samostana je tudi najdišče antičnih spolij.
Datacija enote:
rimska doba, druga četrtina 12. stol., 1132, 1136, zadnja četrtina 15. stol., 16. stol., 17. stol., 18. stol.
Avtor(ji):
Francesco Ferrata (arhitekt; 1694), Candido Zulliani (arhitekt; sredina 18. stol.), Matija Perski (gradbenik; sredina 18. stol.), Janez Ljubljanski (slikar; sredina 15. stol.)

Naselje: STIČNA
Občina: IVANČNA GORICA
Lokacija:
Stiška opatija, najstarejši samostan v Sloveniji, stoji ob potoku Stičnica, pod robom pobočij Gradišča.

Vrsta spomenika spomenik državnega pomena
Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi Samostana Stična in Samostanske cerkve za kulturni spomenik državnega pomena, Ur.l. RS, št. 81/99-3861