Ime enote: Ljubljana - Vladna palača

Tip enote: profana stavbna dediščina
palača
Tekstualni opis enote:
Razsežna dvonadstropna neorenesančna stavba grajena 1859-97 po načrtih dunajskega arhitekta E. Försterja za sedež deželne vlade. Kipa ob vhodu sta delo J. Beyerja, poslikava notranjščine pa delo G. A. Kosa.
druga polovica 19. stol., 1859-1897
Avtor(ji):
Emil von Förester (arhitekt; 1895-1897), Josef Beyer (kipar; 1898), Rudolf Weyr (kipar; 1898), Gojimir Anton Kos (slikar; 1939-1940), Fischer, Haselsteiner & Bock (podobar; 1898)

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Prešernova cesta 8. Stavba stoji ob vzhodni strani ceste med Erjavčevo cesto 17 in Gregorčičevo ulico 20.

Območna enota: ZVKD Ljubljana

Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Lj. Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto, Ur.l. RS, št. 60/93-2193, 105/2008-4510