Ime enote: Ljubljana - Trg republike
  Fototeka INDOK: 2001, Miran Kambič

Zvrst dediščine: naselja in njihovi deli
Tip enote: naselbinska dediščina
Obseg enote: območje
trg
Tekstualni opis enote:
Osrednji trg slovenske prestolnice, zasnovan kot novo mestno upravno središče s stolpnicama s pritličnimi prizidki, kulturnim domom, z veleblagovnico in javnimi spomeniki. Trg, zgrajen med 1961 in 1986, je kot celota avtorsko delo arh. E. Ravnikarja.
druga polovica 20. stol., 1961-1986
Avtor(ji):
Edvard Ravnikar (arhitekt; 1961-1983), Anton Bitenc (arhitekt; 1961-1983), Miloš Bonča (arhitekt; 1961-1983), Jože Koželj (arhitekt; 1961-1983), Anton Pibernik (arhitekt; 1961-1983), Vladislav Sedej (arhitekt; 1961-1983), France Rihtar (arhitekt; 1961-83)
stavbe; naselja in njihovi deli

Naselje: LJUBLJANA
Občina: LJUBLJANA
Lokacija:
Trg republike je pozidan na nekdanjem nunskem vrtu, v središču Ljubljane, med Šubičevo na severu, Plečnikovim trgom na vzhodu, Erjavčevo ulico na jugu in Prešernovo cesto na zahodni strani.

Območna enota: ZVKD Ljubljana

Vrsta spomenika spomenik državnega pomena
Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi območja Trga republike v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena, Ur.l. RS, št. 44/2014-1813